Tiny houses: wonen voor tiende van de prijs

Gepubliceerd op 27 augustus 2024 om 20:31

Bron:  https://www.bisbeurs.be/tiny-houses-wonen-voor-tiende-van-de-prijs/?_gl=1*7uj9hx*_up*MQ

Ben je op zoek naar een ecologische woning? Of zoek je een plek om te werkenontspannen of van de tuin te genieten? Of wil je en tijdelijke woning en heb je een krap budget? Misschien zijn tiny houses iets voor jou!

Kleiner en functioneler wonen (met potentiële uitbreiding) is de trend van de laatste jaren. Niemand twijfelt vandaag nog aan de voordelen van compact en duurzaam bouwen. De beschikbare percelen worden steeds kleiner. Die efficiënt invullen is dus van groot belang. Kandidaat-bouwers willen niet enkel een comfortabele woning, maar daarbovenop ook voldoende ruimte rondom de woning die ze naar wens kunnen aanleggen.

 

Onze omgeving ondergaat continue veranderingen en daarom is het belangrijk om zich steeds aan te passen aan nieuwe situaties. Het bevolkingsaantal stijgt, de vergrijzing neemt alsmaar toe en bouwgronden worden schaarser. Volgens Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck maakt wonen in modulaire units deel uit van het wonen in de toekomst

Amerikaans fenomeen

Het verschijnsel komt overgewaaid uit Amerika. Het is erg populair bij jonge mensen die zich geen eigen huis kunnen veroorloven, die zich niet op een vaste plaats willen vestigen of die niet jarenlang een lening willen afbetalen. Het kan ook geschikt zijn voor jongeren die voorlopig bij hun ouders in de tuin wonen of voor koppels die een ouder of hulpbehoevend persoon in huis nemen, maar toch hun privacy willen behouden. Maar kan dit zomaar volgens de Belgische wetgeving?

Zijn tiny houses mogelijk in België?

De Belgische regelgeving rond tiny houses, ook wel een microwoning genoemd, en vrij vaag en verschilt van gemeente tot gemeente. Bij het plaatsen van een tiny house heb je een bouwvergunning nodig, aangezien het valt onder ‘kleinschalig wonen’. Zelfs als je de microwoning wil bouwen op je eigen bouwgrond.

In België moet een huis voldoen aan heel wat bouwvoorschriften zoals de EPB-regelgeving, de bouwdiepte en -hoogte, de dakvorm en soms zelfs het uitzicht van de woning en hoe ze in de omgeving past. Als een structuur niet aan deze regels voldoet, dan kan je geen bouwvergunning krijgen. Bovendien is het verplicht om een architect in te schakelen voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is.

Minimale kwaliteitseisen

Als je een woning wil huren of verhuren in Vlaanderen, moet die tevens aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen op het vlak van veiligheidgezondheid en woningkwaliteit. 

De belangrijkste kwaliteitseisen zijn:

  • Minimale voorzieningen zoals een keuken, toilet, bad of douche en gootsteen
  • Drinkbaar water
  • Structurele stabiliteit van het gebouw
  • Veiligheid van trappen
  • Veiligheid van de gas-, elektriciteits- en verwarmingsinstallatie.
  • Geen vochtproblemen
  • Mogelijkheid tot verluchting
  • Natuurlijke verlichting
  • Vrije toegankelijkheid.

Wat kost zo'n tiny house?

De prijzen van een tiny house variëren sterk naarmate de grootte en afwerkingsgraad. Je kunt er in België eentje bestellen voor 20.000 euro. Volgens de krant Le Soir bedraagt de gemiddelde prijs van een tiny house 42.000 euro. Dit type woningen heeft gemiddeld een oppervlakte van 22 m² en mag maximum 3,5 ton wegen zodat je het met een aanhangwagen nog kan transporteren.

Wat brengt de toekomst?

Woonunits kunnen hetzelfde comfort bieden als een traditionele woning. Bovendien kunnen ze volledig voldoen aan de Belgische EPB-normen. Het installeren van (ecologische) energietechnieken zoals vloerverwarming, warmtepompen en zonnepanelen is zeker mogelijk. 

Wooncontainers of -units kunnen verschillende functies hebben. Het kan bijvoorbeeld perfect als kangoeroewoning of werkplaats te dienen. Bovendien kan de unit naargelang de noden uitbreiden of inkrimpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.