Kan een tiny house de oplossing zijn als je geen huis kunt kopen?

Gepubliceerd op 8 september 2024 om 13:07

In de huidige maatschappij is het lastig voor starters om een huis te kopen, zeker als je vrijgezel bent en dus één inkomen hebt. Is wonen in een tiny house misschien de oplossing? Experts vertellen. 

Marjolein Jonker is voorzitter van de (slapende) stichting Tiny House Nederland en was in Nederland een van de eerste die tiny ging wonen. Haar eerste off-grid-huisje stond in Alkmaar. Vijf jaar later liet ze een nieuw tiny house bouwen op haar eigen kavel in het Overijsselse Olst.

 

“In 2016 woonde ik in een te groot rijtjeshuis in een wijk met weinig groen,” vertelt ze. “Wat ik eigenlijk wilde, was een klein huisje in de natuur met een tuintje en kippen. Maar de huizenprijzen waren in die tijd al best hoog; met mijn toenmalige budget zou ik een appartement op vijfhoog kunnen kopen. Dat stond mijlenver af van mijn droom.”

Wonen in een natuurlijke omgeving

Marjolein ging op onderzoek uit, las over de tinyhousebeweging in Amerika en besefte dat zo’n huisje al haar woonwensen aftikte. Inmiddels is ze naar eigen schatting een van de vijftienhonderd à tweeduizend tinyhousebewoners in Nederland. “Steeds meer mensen hebben de wens om in een natuurlijke omgeving te wonen en een kleinere ecologische voetafdruk achter te laten. Het past bij deze tijd waarin we anders met de aarde willen omgaan. Sinds corona staan we ook meer stil bij wat een huis nou echt een thuis maakt. En in veel gevallen blijkt dan een buitenruimte belangrijk te zijn.”

 

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt: wie in een groene woonomgeving leeft, voelt zich vaker gezonder en is minder vaak ziek. Groen vermindert stress en alleen al het zien van natuur is rustgevend. Naast het duurzame en groene aspect noemt Marjolein de verbindende kracht die hoort bij deze lifestyle.

Meer contact met je medemens

Omdat het vrijwel onmogelijk is om in je eentje in een desolaat natuurgebied in een minihuisje te gaan wonen (of de gemeente staat dit niet toe, of je moet eindeloos diepe zakken hebben om een stuk grond te kopen – als daar al een tiny house op gebouwd mag worden), wijst de gemeente meestal een plek aan. “Dat hoeft geen woongemeenschap of commune te zijn, maar zonder hoge schuttingen kom je makkelijker met elkaar in contact.”

 

Een ander groot voordeel van een tiny house is dat je het naar eigen wens kunt bouwen. “Veel mensen vinden het leuk om zelf hun minihuis te ontwerpen, dat is ook beter te behappen dan bij een ‘normaal’ huis.”

Marjolein heeft nu haar droomhuis. Dankzij een hypotheek kon ze een stuk grond kopen waar een Sprout op staat: een circulair en bio-based huisje met kas. Het woongedeelte is zo’n 24 vierkante meter, de kas is ongeveer even groot en ziet ze als een verlengstuk van haar woning.

 

“Doordat ik het zelf heb ontworpen, heb ik alles wat ik nodig heb: een apart kantoor, een ligbad, hoogte en licht, een tuintje met fruitbomen en kippen. Ook de materialen koos ik bewust, zoals de isolatie van een mix van hennep en jute en de gevel van Nederlands populierenhout.”

De regie terugpakken

Waar Marjolein haar hele leven in haar tiny house kan blijven wonen op haar eigen stuk grond, zitten veel anderen met een tijdslimiet. Zo ook Leonie Stam, een eindtwintiger die nu anderhalf jaar met kat in haar zelfgebouwde huisje van 28 vierkante meter woont. Ze deelt de plek in Dordrecht met nog zes andere tiny houses.

 

“Hiervoor woonde ik in een krappe studio in Zaandam. Boven een kroeg, zonder een tuin of balkon en zonder direct zonlicht. Een tuin stond bovenaan mijn wensenlijst. Maar de huizenprijzen waren bizar hoog, ook als je ging huren. Daarom besloot ik te investeren in een tiny house. Omdat mijn vader en ik het zelf hebben gebouwd, is alles helemaal mijn smaak – van de indeling tot de kleuren. Ik heb nu zelfs een bad.”

Leonie mag tien jaar op deze locatie blijven, daarna moet ze weg. Dat ziet ze niet als een probleem: “Tien jaar is lang. En mijn geld verdwijnt niet in een huurwoning, maar ik investeer in een huisje dat eventueel later op een vakantiepark kan staan.”

 

Marjolein en Leonie kunnen misschien geen gezinswoning kopen, maar ze zijn wel degelijk huiseigenaren. Zo pak je de regie terug, zegt omgevingspsycholoog Fiona de Vos. “Een tiny house kopen in deze overspannen woningmarkt geeft 
je controle. Dat gevoel, perceived control heet het in de psychologie, is belangrijk. Als individu kun je de wooncrisis niet oplossen – maar door je te richten op dat stukje waar je wél controle over hebt, ervaar je kracht en zelfvertrouwen.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.